Bolu’nun 52 km. doğusunda yer alan 1059 km2 yüzölçümü ile Gerede, Batı Karadeniz bölgesinin en güzel ilçelerinden bir tanesidir.Kuruluşu ilk çağda Bitinyalılar'a dayanır. Frigyalılar, Lidyalılar, İranlılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar idaresinde varlığını devam ettirmiştir.
Bizans zamanında piskoposluk merkezi, Müslüman Türklerde uç beyliği olarak devam etmiş ve Anadolu Selçuklu Devletinin 21 eyaletinden birisi olmuştur. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına 1395'te katılarak 1692 yılında Bolu Sancağına bağlanmıştır.
Deri sanayi sektörü 900 yıllık bir geçmişe sahiptir. Türkiye’de üretilen ayakkabılık derinin yaklaşık % 40’ı ilçede üretilmektedir. Buna ek olarak ilçede 200 civarında kemer atölyesi bulunmaktadır. Bakırcılar çarşısındaki esnafların elinden çıkan bakır süs eşyaları gelen birçok turistin beğenisine sunulmaktadır. İlçe halkınca yaygın olarak yapılan yağ, yoğurt, keş, peynir, köy ekmeği, bal, süt gibi yöresel ürünler ile ilçeyle özdeşleşen şak şak helvası gelen tüm misafirlerimizin damak tadına hitap etmektedir.
Gerede'de tabaklık mesleğinin eskiden usta çırak işi olarak ve babadan oğula geçen bir meslek olduğu, ancak günümüzde makineleştiği anlatılmaktadır. Bu durumda destur verme, Esentepe' de mevlit okutma, ustanin binbir gününü ifa ettikten sonra çırakla karşılıklı helalleşmesi, çırağın ustasının elini öpmesi, peştamal kuşanma törenleri artık geçmişte kalmıştır. İlk deriyi köseleyi yapanın pirleri Ahi Evran olduğu söylenmektedir. Gerede de dericiliğin tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatname' sinde Gerede dericiliğinden bahsetmektedir.
Tarihi İpek Yolu üzerinde, Gerede’nin geçmişinde önemli bir bir konaklama yeri olan Keçi Kalesi, şehrin 5 km kuzeyinde Arkut Dağı tepesindedir. Keçi Kalesi tahminen M.S 7. İle M.S 13.-14. yüzyıllardan kalma bir yapıdır. Arkut Dağı kayak merkezi, Gerede ‘nin 5 km. kuzeyinde ulaşımı kış mevsiminde bile son derece kolay olan bir kayak merkezidir. Gerede’de ayrıca Esentepe Mesire Yeri, tarihi camiler, türbeler, Kiliseli Tüccar Hanı ilçenin önemli tarihi ve turistik mekanlardır.
Halen Bolu'nun nüfus olarak en büyük ilçesidir. 2022 yılı nüfus verilerine göre ilçe nüfusu köyleriyle birlikte 34.257'dir.
Her yıl Geleneksel Gerede Panayırı etkinlikleri düzenlenmektedir. Panayıra katılım Bolu ili ve çevresi tarafından gerçekleşmektedir. Panayırın sembolü kaz kızartmasıdır.
Somut Kültürel Miras Ögeleri:
-Keçi Kalesi,
-Asar Kalesi,
-Kiliseli Tüccar Hanı,
-Yıldırım Bayezid Hamamı,
-Aşağı Hamam ,
-Çalar Saat ve Kulesi,
-Çoğullu Köyü Kemer Köprü,
-Yukarı ve Aşağı Tekke Camileri,