Bolu ve çevresine ait eserlerin korunması ve sergilenmesini sağlamak üzere 1975 yılında İlimize Müze Memurluğu kurulmuştur. Bir süre eski Güzel Sanatlar Galerisi binası içinde faaliyet gösteren Müze Memurluğu: 1976 yılında Bolu Kültür Merkezine taşınmıştır. Müze Memurluğu, 1977 yılında Müze Müdürlüğü haline dönüştürülmüş olup; teşhir - tanzim çalışmaları tamamlanarak 14.11.1981 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Kültür Merkezi binasının giriş katında yer alan Müze; arkeoloji salonu ve etnografya salonu olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Müzede 2953 adet arkeolojik, 1683 adet etnografik ve 11367 adet de sikke olmak üzere toplam 16003 adet eser bulunmaktadır.
Arkeoloji Salonu : Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı, Frig, Urartu, Lidya, Grek eserleri, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, cam, maden ve pişmiş topraktan yapılmış eserler bulunmaktadır.Kronolojik olarak sergilenen bu eserler arasında özellikle Roma dönemine ait olan mermer heykeller, pişmiş toprak ve cam mezar hediyeleri dikkat çekmektedir.
ARTEMİS BÜSTÜ
Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer
Buluntu Yeri: Kargatepe/ Bolu Merkez
Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi M.S. 2’nci Yüzyıl Antoninler Dönemi
Müze koleksiyonunu tamamlayıcı nitelikteki ünik eserlerden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu heykel ikonografik ve stilistik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde Roma döneminde Claudiopolis ( Bolu) olarak adlandırılan kentte açığa çıkmış olan ve M.S 2’nci yüzyıl özelliklerini ihtiva eden bir heykeltıraşlık eseridir. Yekpare kristalli beyaz mermerden imal edilmiş olan eser birebir insan boyutunun üstünde ölçülere sahip olup ince ve detaylı işçilik özelliklerine sahiptir. Roma dönemi heykellerinde sıkça karşılaşına bir teknik olan ponza taşı uygulaması ile eserin özelikle dış yüzeyinde pürüzsüz bir yüzey elde edilmiştir.
Ölçü kullanılan malzeme ve ince işçilikli imalatı yanında boynun altında bulunan üçgen formlu kabaca işlenmiş konikal kaidesinden de anlaşılacağı üzere söz konusu eser, Roma döneminde kentte bulunan bir kurtsal alandaki büyük boyutlu bir heykelin baş bölümüdür.
Roma dönemi heykellerinde sıkça karşılaşılan bir uygulama olarak eserin saçları kızılımsı kahverengi boya kullanılmak suretiyle antik dönemde renklendirilmiş olup saç üzerinde yer yer altın yaldızlı boya izleri de aradan geçensüreye rağmen hala net olarak gözlemlenebeilmektedir. Söz konusu eserin en çarpıcı özelliklerinden biri antik dönemdeki imalat esnasında göz yuvalarının derin çukur şeklinde işlenmesidir.
HERMES BÜSTÜ
Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer
Buluntu Yeri: Kargatepe/ Bolu Merkez
Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi: M.S 2’nci Yüzyıl Traian Hadrian Dönemi
İkonik ve ünik özellikleri ile müze koleksiyonunu tamamlayıcı nitelikteki heykeltıraşlık eserlerinden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu nheykel; Bolu/Merkez Akpınar mahallesi sınırları içinde olan ve halk arasında Kargatepe olarak adlandırılan mevkide 1980’li yılların başında gerçekleştirilen bir temel hafriaytı esnasında açığa çıkmıştır. Antik dönem kaynakları tanınmış Grek heykeltıraşlarından olan ve M.Ö. 460 ve 404 yılları arasında faaliyet gösteren Alkamenes’in akropollerin girişleri için Hernes heykelleri tasarladığı bilgisine yer vermektedir. Stilistik ve ikonografik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde alın üstündeki üç seri salyangoz kabuğu şekilli saç buklesi ve bandı geniş ve yuvarlak hatlı alın yapısı uzun dalgalı sakal ve kalın göz üst kapağı gibi Arkaik dönem özellikleri içeren eser arkeoloji literatüründe “ Efes Tip” olarak bilinen gruba dahildir.
Etnografya Salonu : 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen, yakın geçmişimize ait eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında; mahalli el sanatlarımızdan olan Mudurnu oyaları, Bolu'da kına gecesi, eski Bolu evi mutfağı ve oturma odalarının canlandırıldığı bölümler, ziynet eşyaları, dini eserler, silah koleksiyonu ve çeşitli dokumalardan oluşan eserler bulunmaktadır.