BOLU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Coğrafi İşaretli Ürünler



1) Bolu Dağ Fındığı

Bolu Dağ Fındığı.jpeg

18.12.2020 tarihinde tescillenen Bolu Dağ Fındığı, diğer fındıklara göre daha küçük olup kilogramdaki dane miktarı 991 adettir. Bolu Dağ Fındığında, 250 adet olgun ağaçtan 20 tona yakın fındık elde edilir. Bolu Dağ Fındığının protein oranı yaklaşık %24,3, yağ oranı %68,7, nem oranı %3,5 ve kül oranı %2,1’dir. Bolu Dağ Fındığı doğrudan tüketilebildiği gibi yörede fındık şekeri ve çikolata üretimlerinde de kullanılır. 

2) Bolu Fındık Şekeri

bolu fındık şekeri.jpeg

22.09.2020 tarihinde tescillenen Bolu Fındık Şekeri, 
Ordu ve Giresun illerimizden temin edilen fındıklar ile halk arasında ‘‘dağ fındığı’’ olarak bilinen ve literatür de ise ‘‘ayı fındığı’’ olarak geçen küçük ebatlardaki fındıklar kullanılarak üretilir. Dağ fındığı olarak, Bolu’da yetişen Corylus cinsine ait Corylus Colurna L. türü fındık tercih edilir. Bolu’ya özgü bir lezzet olarak ön plana çıkan ve yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından rağbet görmesi nedeniyle il ekonomisine katma değer sağlayan Bolu Fındık Şekeri, 1920’li yıllardan beri Bolu’da üretilmektedir. 
Bolu Fındık Şekeri üretiminde kullanılan bileşen listesi; fındık içi, beyaz toz şeker, buğday nişastası ve su şeklindedir. Bolu Fındık Şekeri, genel olarak küçük ebatlardaki fındık içlerinin şekerle kaplanması sonucu elde edilen sert bir şekerlemedir. Kaplama veya çevirme adı verilen üretim metodu ile şekerin eritildikten sonra fındık içi ile karıştırılarak / kaplanarak beyazlatılması sonucu elde edilir. 

3) Bolu Göynük Uğut Tatlısı

Bolu Göynük Uğut Tatlısı.jpeg

09.12.2020 tarihinde tescillenen Bolu Göynük Uğut Tatlısı, düğün, bayram, hıdırellez gibi özel günlerde yapılan ve Göynük’te yetişen Triticum Vulgare (Çalıbasan) ekmeklik buğday çeşidinin çimlendirilerek kullanılması suretiyle üretilen buğday çimi marmeladı tatlısıdır. Bolu Göynük Uğut Tatlısının üretiminde Çalıbasan buğdayı kullanılmaktadır. 

4) Bolu Kabaklı Gözlemesi

bolu kabaklı gözleme.jpeg

10.11.2020 tarihinde tescillenen ve Bolu mutfak kültürünün önemli bir parçası olan Bolu Kabaklı Gözlemesi; bölgedeki gıda işletmelerinde tüketiciye sunulan, sevilerek tüketilen bir hamur işidir. Bolu ilinde üretilen kara kabağın tüketim şekilleri zamanla farklılaşmış, kısıtlı gıdalarla farklı ürünler üretmeye çalışan gıda işletmecileri gözlemeyi kara kabak kullanarak geliştirmişlerdir. Ürünün tarihsel gelişiminde; Bolu’da özel günlerde bir araya toplanılarak imece usulü kadınlar tarafından kabaklı gözleme yapıldığı bilinmektedir. Nesilden nesile aktarılarak günümüze değin gelen bu gözleme çeşidi Bolu’ya özgü ürünler arasında yer alır. Bolu Kabaklı Gözlemesi; Bolu ilinde üretilen Latince tür adı Cucurbita pepo L. olan kara kabak kullanılarak yapılan Bolu’ya özgü, şekerli bir gözleme çeşididir. Yufka olarak açılan iki kat hamurun arasına rendelenmiş ve kavrulmuş kara kabaktan hazırlanan iç harcı konulur.

5) Bolu Kanlıca Mantarı

Bolu Kanlıca Mantarı.jpeg

23.02.2021 tarihinde tescillenen Bolu Kanlıca Mantarı Russulaceae familyasından, Lactarius Salmonicolor türüne ait olan yenilebilir bir mantardır. Bolu halkı arasında “Elicek”, “Ebişek” ve “Melki” adlarıyla da bilinir. Göknar ağaçlarının bulunduğu yerlerde, iğne yapraklarla örtülü kalkerli topraklarda sonbaharda yağmurların ardından yetişir. 

6) Gerede Şakşak Helvası



06.11.2020 tarihinde tescillenen Gerede Şakşak Helvası, Gerede ilçesinde uzun yıllardır şeker, ceviz içi ve çöven otu (Radix saponariae albae sive L.) suyu kullanılarak bakır kazanlarda kaynatılarak üretilen bir helvadır. İlçede 1850’li yıllardan itibaren aynı formül, kalite ve lezzette yapılmaktadır. Gerede Şakşak Helvasının en büyük ayırt edici özelliği sert olması ve ağızda erimesidir. Gerede Şakşak Helvası her yıl eylül ayının üçüncü haftası ve ekim ayının ilk haftası üçer gün olmak üzere kurulan Geleneksel Gerede Panayırının simgesidir ve panayırda en çok tercih edilen ürünlerden birisidir.


7) Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi

Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi.jpeg

12.04.2021 tarihinde tescillenen Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi; bal kabağı kabuklarının soyulup, rendelenerek, soğan ile kavrulması sonucu elde edilen karışımın iki yufka arasına serilerek, sac ya da tepsi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan bir gözlemedir. Gözlemede kullanılacak iç karışımı, tuzlu ve tatlı olarak iki şekilde hazırlanabilir. Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi; üretim aşamalarında ustalık becerisi ve kullanılan bileşen listesi önemli bir yer tutar. Mudurnu ilçesi yemek kültüründe, Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi; geleneksel yöntemlerle ve ilçede yaygın olarak yapılır ve bu sebeple belirtilen coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.


8) Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı



07.12.2020 tarihinde tescillenen Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı; balkabağı, kuru soğan, toz şeker, sıvı yağ, kuru nane ve tuzdan oluşan iç harcın iki yufka arasına ilave edilip toprak sacda pişirilmesi veya pişirilen yufkaların arasına ilave edilmesi, üçgen parçalara dilimlenmesi ve üzerine sütlü şerbetin dökülmesinin ardından dilimlerin rulo şeklinde sarılarak bakır kaplarda servisi yapılan bir tatlıdır. Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı, yufka arasına iç harcın konulması ve kapatıldıktan sonra pişirilmesi şeklinde yapılabildiği gibi, yufkalar tek tek açılıp pişirildikten sonra bir kat yufka üzerine balkabağı harcı ve üzerine ikinci kat yufka olacak şekilde birkaç kat hazırlanmasıyla kendine has özellikler taşır. Buna ilaveten diğer ayırt edici özellikleri iç harç malzemeleri ve yufkaların üzerine sütlü şerbetin dökülmesinden sonra yufka dilimlerinin rulo haline getirilerek bakır kaplarda servis edilmesidir. Göynük Kabaklı Yufka Tatlısı, içerdiği soğan, şekerli süt şerbeti ve nane gibi birbirinden farklı lezzetlerin bir araya gelerek oluşturduğu ve yöreye özgü sunumuyla Göynük yemek kültürünün geleneğini yansıtır.

9) Bolu Kara Kabağı



11.10.2021 tarihinde tescillenen Bolu Kara Kabağı, Latince tür ismi Cucurbita pepo L. olan Bolu ilindeki sebze tarlalarında / bahçelerinde üretilir. Bolu Kara Kabağı; tek yıllık bir kültür sebzesidir. Bolu Kara Kabağı; hasat zamanı, olgunluk durumu, yetiştiricilik koşulları, iklim vb. etmenlere bağlı olarak sarı, turuncu, yeşil renk ve tonlarında üretilmesine karşın halk arasında alışıla gelen adıyla ‘‘kara kabak’’ olarak bilinir. Ayrıca tüketicileri tarafından yeşil renkli yaz kabağı olarak da bilinirliliği bulunur. 

10) Bolu Keşi



22.09.2020 tarihinde tescillenen Bolu Keşi; yöre adıyla özdeşleşmiş üründür. Yörenin önemli kültürel değerleri arasında bulunmaktadır. Ürünün üretimi, bilgi ve deneyim gerektirir. Bolu Keşi bu özellikleri nedeniyle yörede üretilmelidir. Genellikle mayıs ve haziran aylarında yapılır. Üretimde inek sütü kullanılır. İlk aşamada sütün kaymağı alınıp yoğurda işlenir. Buna halk arasında sütün uyutulması denir. Elde edilen yoğurt bez torbaya aktarılır. Bu haliyle 1 gece süzülür. Sonra başka bir bez içerisine konarak üzerine bir ağırlık koyulur. Böylece yoğurt süzüntüsünün suyu uzaklaştırılır. Ağırlık koymadan önce 4-5 kg süzme yoğurda yaklaşık olarak 300 gram tuz ilave edilir ve iyice baskılanır. Baskılama ortalama 1 gün sürer. Baskıdan alınan çökelek tekrar yaklaşık olarak 200 gram tuz ile tuzlanır ve çökelek (keş hamuru) yoğrulmaya başlanır. Yoğurma işlemi çökeleğin kendini toplamasına kadar devam eder. Daha sonra keş hamuruna şekil verilebilmesi için değişik ebatlarda kalıplar kullanılır. Yapılan keş kalıplarının üzerinde çeşitli çatlaklar meydana gelir. Bu yüzden mayıs ve haziran ayları tercih edilir. Şekil verilen keş 2-3 gün temiz iki bez arasında bekletilir. Sonra açık havada ve gölgede kurutulur. Kurutma işlemi yaklaşık 10 gün sürer. Elde edilen ürün yıl boyunca tüketilebilir. Bolu Keşi eski tarihlerde ağaç sandıklarda, tavan aralarında veya kilerde muhafaza edilirdi. Günümüzde ise serin ve kuru yerlerde muhafazası sağlanır. Bolu Keşi börek içi olarak kullanılabildiği gibi doğrudan da tüketilebilir. Bolu Keşi yörede rendelenerek ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) ile de tüketilir. Ayrıca makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilebilir.

11) Bolu Kıbrıscık Pirinci

Bolu Kıbrıscık Pirinci.jpeg

28.07.2020 tarihinde tescillenen Çeltik; buğdaygiller familyasına giren Oryza sativa L. kültür bitkilerinin kavuzları soyulmamış taneleri olarak ifade edilir. Çeltiğin kabukları soyulmuş ve parlatma işlemi yapılmış nihai ürüne de pirinç denir. Bolu Kıbrıscık Pirincinin çeltiği, 1200 m rakımdan 300- 400 m aşağıda vadilerde 800-900 m rakımlarında yetişir. Bu rakım ve vadilerde kalan çukur alanlar gece ve gündüz sıcaklıklarını belli seviyelerde tutarak çeltik için özel koşullar oluşturur. Kıbrıscık ilçesinde sıcak ve ılıman bir iklim hâkimdir. Kış aylarında yaz aylarından çok daha fazla yağış düşer. Kıbrıscık ilçesinin yıllık ortalama sıcaklığı 9,9 ℃’dır. Yıllık ortalama yağış miktarı 551 mm’dir. Bu yağış miktarı ve sıcaklık pirinç üretimi için çok uygun şartlar oluşturur.

12) Bolu Kızılcık Tarhanası



01.12.2017 tarihinde tescillenen Bolu Kızılcık Tarhanası; Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilen üründür. Bolu Kızılcık Tarhanası yörede yaşayan insanların kültürel birikimi ile bugünlere taşınan yöre adı ile bilinirlik kazanmış dayanıklı bir üründür. Bolu Kızılcık Tarhanasının üretiminde yörede yetişen Cornaceae familyasından Cornus Mascula kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Ürün rengi, pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir ortamda, bez zemin üzerinde kurutulması gereklidir.

13) Bolu Manda Kaymağı



05.10.2020 tarihinde Bolu Manda Kaymağı, Bolu ilinde yetiştirilen mandalardan elde edilen manda sütünün bölgeye özgü üretim metodu ile yağının yoğunlaştırılmasıyla üretilen bir süt ürünüdür. 

14) Bolu Patatesli Ekmeği



22.09.2020 tarihinde tescillenen Bolu Patatesli Ekmeği; ekmeklik buğday unu ve/veya tam buğday unu ile Bolu’da yetiştirilen patates (haşlanmış) kullanılarak, geleneksel mayalama yöntemi ile mayalanıp, taş zeminli fırınlarda 220-250°C sıcaklıktaki fırında kabuk oluşumundan sonra 180-200 °C’ye düşürülen sıcaklık ile 50-60 dakikada pişirilerek üretilen bölgeye özgü bir ekmek çeşididir. Geçmişi eskiye dayanan Bolu Patatesli Ekmeği, anneden kıza geçen bir miras niteliğinde geleneksel bir üretim şekline sahiptir ve Bolu mutfak kültürünün önemli bir parçasıdır. Bolu’da yörenin genç kızları evlenirken giydikleri geleneksel kıyafet olan üç eteğin üzerinden bel kısmına dolanan ‘kuşak’ içine gelin annesinin, kendi annesinden alıp yıllarca besleyip kullandığı, yıllar boyunca nesilden nesile aktarılan, yıllanmış ekşi ekmek mayası yerleştirdiği bilinmektedir.

15) Bolu Sarı Patatesi



10.11.2020 tarihinde tescillenen Bolu Sarı Patatesi;Bolu’daki ovaların en büyüğü, ortasında il merkezinin de bulunduğu Bolu Ovası’dır. 1960’lı yıllardan beri Bolu Ovası’nda patates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bolu Sarı Patatesi, Bolu merkez ve Dörtdivan ilçesini kapsayan bölgede hem yemeklik hem de tohumluk olarak üretilir. Bolu Sarı Patatesi yaygın olarak; Latince tür adı Solanum tuberosum L. olan Agria ve Marfona çeşitleri kullanılarak üretilir.

Bolu Sarı Patatesi, ülke genelinde lezzeti, sarı rengi, kışlık depolamaya uygun uzun süre saklanabilir olması ile bilinir. Bolu mutfağında önemli bir yeri olan Bolu Sarı Patatesi; yemeklerde dağılmadan pişmesi, kızartmalarda parlak sarı renkteki görünümü, ürüne has tat özellikleri ile tercih edilir. Bolu Sarı Patatesi, uygun muhafaza koşullarında uzun süre beklemesine rağmen çillenme yapmadığı için bölgede kışlık patates olarak da bilinir. Ürün uzun-oval yumru şekliyle dondurulmuş parmak patates ve patates cipsi üretiminde tercih edilir. Bolu Sarı Patatesinin iç rengi sarı renk ve tonlarındadır (Şekil-1).


                             Şekil-1. Bolu Sarı Patatesi örnek kesit görünümü. 

16) Bolu Çivril Fasulyesi



19.08.2020 tarihinde tescillenen Bolu Çivril Fasulyesi sarılıcı özelliğe sahip bir fasulye olduğu için, yetiştiricilik sırık dikilerek yapılır. Haziran ayı orta ve sonlarına doğru fasulyelerin boylanma durumlarına bağlı olarak üretim alanlarının tümüne sırık dikilir. Bitki boylanması ve gelişmesinin iyi olmasından dolayı dikilen sırıkların sağlam olması ve uçlarının sivriltilerek toprağa iyi tutturulması gerekir. 

17) Gerede Keşi



14.04.2021 tarihinde tescillenen Gerede Keşi; 1400-1600 rakımda yetişen ineklerin sütünden üretilen süzme yoğurdun kurutulup sıkıştırılmasıyla yapılan ve kendine özgü bir lezzet olan üründür. Geçmişi eskiye dayanan ve Gerede Panayırının simgelerinden olan Gerede Keşi ile Gerede ilçesi arasında ün bağı bulunur. Soğutucuların olmadığı dönemlerde sütün uzun süre muhafaza edilememesi, bunun diğer süt ürünlerinin yanında, yoğurt olarak değerlendirilmesine sebep olmuş ve yoğurdun uzun süre saklanabilmesi için de suyu uzaklaştırılıp kurutularak geleneksel yöntemle Gerede Keşi elde edilmiştir. Gerede Keşinin organoleptik özellikleri; ekşimtırak tat ve doğal yoğurt kokusudur. Gerede Keşi küçük gözenekli ve krem rengindedir.  

18) Göynük Bombay Fasulye

Göynük Bombay Fasulye.jpeg

02.01.2018 tarihinde tescillenen Göynük Bombay Fasulye Phaseolus coccineus L. Türünde, sarılıcı özelliğe sahip, hypogeal çimlenme karakterine sahip ve geççi bir fasulye bitkisidir. Göynük Bombay Fasulye tanelerinin beyaz ve çok iri (büyük), ovalimsi şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır. Ayrıca bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır. 

19) Göynük Dik Börek/Göynük Oklava Tatlısı



07.12.2020  tarihinde tescillenen Göynük Dik Börek / Göynük Oklava Tatlısı, buğday unu, yumurta, sirke, tereyağı, tuz ve içme suyundan oluşan hamurun açılarak yufka haline getirilmesi ve üzerine dövülmüş ceviz içi serpildikten sonra ince oklava yardımıyla şekillendirilmesi, dilimlenmesi, tepsiye dikey olarak yerleştirilmesi, pişirilmesi ve şerbetlenmesi ile yapılan bir tatlıdır. Göynük Dik Börek / Göynük Oklava Tatlısının geçmişi, Osmanlı dönemine dayanır. Göynük Dik Börek / Göynük Oklava Tatlısı, özellikle ramazan aylarında iftar sofralarında veya bayram günlerinde yemek sofralarını süsleyen bir şerbetli hamur tatlısı olup yörede oklava tatlısı veya tatlı börek olarak da adlandırılır. 

20) Göynük Tokalı Örtme



18.09.2017 tarihinde tescillenen Göynük Tokalı Örtme;  Örtme terimi örtünme eyleminden türetilmiş, yörede örtünmek için kullanılan başörtüsü anlamındadır. Göynük tokalı örtme, dokumacılığın çok uzun yıllardan beri yapıldığı ve geleneksel hale geldiği Göynük’te üretilen, kısa kenarları ve baş üstüne gelen kısmı desenli, iki parça, ince pamuklu bez dokumanın birleşmesinden meydana gelen, kısa kenarlarında kırmızı püsküller bulunan bir örtüdür. Kısa kenar saçaklarına bağlanan kırmızı püsküllere yörede toka denildiği için bu örtülere tokalı örtme denilmektedir. Örtmelerin boyutları, 173 cm boyunda ve en iki parçanın birleşiminden oluştuğu için 92 (46*2) cm ya da 200 cm boyunda ve en iki parçanın birleşiminden oluştuğu için 100 (50*2) cm şeklindedir. Örtmeler birbirinin aynı olan, sadece uzun kenardaki baş üstü deseni farklı olan iki parça halinde dokunur. Parçalar desensiz uzun kenarından süslü dikişle birleştirilerek kullanılır. Zemin bezayağı dokuma örgüsüne sahiptir. Dokuma sıklığı ortalama olarak cm2’de 20 çözgü*20 atkı, fitilli çözgülerde ise 13-14 çözgü arasındadır. Atkı ve çözgü iplikleri 20/1 Ne., kıvrak denilen tek kat bükümlü pamuk ipliğidir. Bu iplik tezgâhtan çıkan dokumanın kendiliğinden kıvrılmasını (bükülü bez şeklini almasını) sağlar. Çözgü ve atkı aralarına fitil şeklinde 2-3 katlı kalın beyaz ya da renkli pamuk veya ipek iplikler kullanılabilir. Sadece çözgüde fitil kullanılırsa çıbıklı (çubuklu) veya fitilli, hem atkıda hem çözgüde fitil kullanılırsa çatkılı örtme adını alır. Ürünün en belirgin ayırt edici özelliği toka adı verilen püsküllerdir. Dokumanın kendi kumaşından çıkan püsküller saçak olarak adlandırılırken, yalnızca Göynük yöresinde yapılan tokalar, renkli orlon iplerden yapılarak örtmelere sonradan eklenir. 

21) Mengen Höşmerimi



19.07.2022 tarihinde tescillenen Mengen Höşmerimi; buğday unu, süt kaymağı veya krema, süt, tereyağı ve tuzdan oluşan hamurun tavada pişirilmesi ve üzerine beyaz şeker, bal, pekmez veya reçel dökülerek üretilen tatlıdır. Mengen Höşmerimi bayramlarda, özel günlerde ve yemeklerden sonra tatlı olarak tüketilir. Mengen Höşmeriminin geçmişi eskiye dayanır. Mengen ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

22) Mengen Kaldırık Dolması



19.07.2022 tarihinde tescillenen Mengen Kaldırık Dolması; mısır unu, buğday unu, kuru soğan, süt, ayçiçek yağı, yoğurt ve tuzdan oluşan iç harcın, kaldırık bitkisinin yapraklarına sarılıp pişirilmesi suretiyle üretilen yemektir. Üzerine yoğurt dökülerek servisi yapılır. İsteğe bağlı olarak pişmesine yakın, süt kaymağı veya krema ilave edilebilir. Kaldırık (Trachystemon orientalis L.), mart-nisan aylarında yaprakları toplanan, mavi-mor renkte çiçeklere sahip yenilebilir bir bitki olup, coğrafi sınırda hodan adıyla da bilinir. Toplanan yapraklar taze olarak Mengen Kaldırık Dolmasının üretiminde kullanılabileceği gibi hafifçe haşlanıp derin dondurucuda muhafaza edilerek veya gölgede kurutulup kuru ve serin ortamda muhafaza edilerek de kullanılabilir. Mengen Kaldırık Dolmasının geçmişi eskiye dayanır. Mengen ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

23) Mengen Kedibatmaz



19.07.2022 tarihinde tescillenen Mengen Kedibatmaz; kaynar suya eklenen mısır unu, buğday unu ve tuzdan oluşan hamurun pişirilip şekil verilmesi ve üzerine, tereyağında kızartılmış kaz ciğeri, tavuk ciğeri, ceviz içi veya keş ilave edilmesiyle hazırlanan yemektir. Kıvamı çok yumuşak olan bu yemek çiğnenmeden kolaylıkla yutulabilmektedir. Mengen Ketibatmaz bayramlarda ve özel günlerde sıkça yapılır. Mengen Kedibatmazın geçmişi eskiye dayanır. Mengen ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. 

24) Mengen Peyniri



06.10.2023 tarihinde tescillenen Mengen Peyniri, inek veya koyun sütü kullanılarak Bolu ili Mengen ilçesinde üretilen az yağlı ve yarı sert bir peynirdir. Açık sarı renkte, silindir şeklinde ve kaşar peynirine benzer bir görünüme sahiptir. Mengen Peyniri taze olarak ya da tavada veya ızgarada kızartılarak tüketilebilir.

25) Mudurnu Basma Helva



23.12.2020 tarihinde tescillenen Mudurnu Basma Helvası; ay çiçek yağı ile özel amaçlı buğday (böreklik) ununun kavrularak üzerine beyaz şeker, su ve yumurta ile hazırlanmış şerbetin ilave edilmesi ile hazırlanan ve ceviz içi ile birlikte servisi yapılan bir un helvasıdır. Mudurnu Basma Helvasının tarihsel üretim geçmişinde ay çiçek yağı bulunamadığından daha çok tereyağı ve kaymak kullanılarak yapıldığı bilinir. Mudurnu ilçesinin yemek kültürü ile ilgili kaynaklarda; Mudurnu Basma Helvasının geleneksel yöntemlerle ve ilçede yaygın olarak yapıldığı, bu ad ile bilinirliliği bulunduğu belirtilir. 

26) Mudurnu Kaşık Sapı



28.05.2021 tarihinde tescillenen Mudurnu Kaşık Sapı; Mudurnu ilçesine özgü, özel amaçlı (böreklik) buğday unu içerisine, yumurta, tuz ve su katılarak hazırlanan hamurun yufka haline getirilmesi ve yufkaların kare şeklinde kesilerek tahta kaşık sapı yardımıyla karşılıklı uçlarından ikisinin birbirine yapıştırılmasıyla hazırlanan makarna benzeri bir hamur işidir. Üzerine ceviz içi, keş (kurut), ayçiçek yağı ile tereyağı ve/veya kaymaktan yapılmış karışım ilave edilerek servis edilir. Ürünün hazırlanmasında belirtilen coğrafi sınırda kaşık sapı kullanılarak katlama yapılması; ürünün kaşık sapı olarak anılmasını ve ilçe ile özdeşleştirilmesini sağlamıştır. Mudurnu Kaşık Sapı ile ilgili çeşitli literatürlerde; 1990’lı yıllarda yemek yarışmalarına konu olduğu, ilçenin yemek kültüründe önemli bir yer tuttuğu ve bölgede bu ad ile bilinen bir ürün olduğu belirtilir.