BOLU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Mengen

‘Aşçılar Diyarı’ olarak anılan Mengen, Bolu’ya 56 km. uzaklıktadır. Mengen’in en büyük özellği, çok ünlü aşçılar yetiştirmesidir.1981’den günümüze her yıl gelenekselleşmiş ‘Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’ düzenlenmektedir. Bu festival uluslararası nitelik taşımaktadır. 

Bölgeye sırasıyla Hititler, Frigyalılar, Persler, İskender, Roma ve Bizans imparatorlukları hakim olduktan sonra 1071 Malazgirt zaferiyle bölgenin Türkleşme süreci başlamıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Gerede'ye bağlı bir bucak (nahiye) olarak devam eden Mengen, TBMM'de, 11 Haziran 1947 tarihinde, kabul edilen 5071 sayılı kanunla ilçe (kaza) haline getirilmiştir.Bunun yanında tarım, hayvancılık, nakliyatçılık ve küçük sanat kolları ilçe ekonomisinin bir bölümünü teşkil etmektedir.

Mengen, ormanlık bir bölgedir ve yüksek yaylaları bulunmaktadır.Başlıcaları; Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sırıklı, Çukur Yayla, Çorakkadirler Yaylası, Göl Yaylası, Aktepe, Ağalar, Küçükkuz, Civcivler, Mamatlar, Elemen ve Afşar yaylalarıdır. Doğa turizmine yönelen ziyaretçilerin dikkatini çeken, uğrak yeri haline gelen Şirinyazı Göleti, Bürnük Köyü yakınındadır. Çevresi ormanlarla kaplı gölet yakınında konaklama tesisi ve piknik alanları bulunmaktadır. Geyik Gölü, Gökçesu  Şelaleleri, Babahızır Türbesi ziyaret edilebilecek yerlerdir.

  • Şirinyazı Göleti
  • Şirinyazı Göleti (Dağlar Bayırlar)
  • Şirinyazı'da Kamp
  • Gökçesu Şelalesi
  • Gökçesu'dan Bir Şelale Manzarası
  • Babahızır Türbesi
  • Babahızır Camisi
  • Mengen Aşçılık Festivali
  • Aşçılık Yüksek Okulu öğrencileri
  • Mengen Aşçılar Diyarı
  • Uluslararası Aşçılık Festivali
  • Mengen'e Özgü Kıyafetler
  • Mengen'e Özgü Burun Çorapları