BOLU İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

▼ Tabiat Parkları

 ABANT GÖLÜ TABİAT PARKI – MUDURNU

 

Mudurnu'nun 18 km. kuzeydoğusunda, E-5 uluslararası karayoluna 22 km. mesafede, 1328 metre yükseklikte yer alan Abant Tabiat Parkı, 127 hektarlık göl yüzeyiyle birlikte toplam 1196,5 ha. alana sahiptir. Karayolu ulaşımı açısından Bolu İli elverişli bir ulaşım ağına sahiptir. Abant Gölü Tabiat Parkı'na Ankara - İstanbul D-100 Karayolu'nun 203 km. sinden, Ömerler Köyü sapağından ayrılan 22 km. lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Park Alanı; Bolu'ya 33, Ankara'ya 225, İstanbul'a 258, Düzce'ye ise 60 km. uzaklıktadır. Abant Gölü; Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölüdür. Abant Tabiat Parkı Göl Çevresi, çam, köknar, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak, yabanıl meyve ağaçlarından oluşan zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Fauna bakımından da zengin olan bölgede endemik bir tür olan ve dünyada şimdiye kadar başka bir yerde kaydı bulunmayan “küçük taraklı semender” bulunmaktadır. “Abant Fındık Faresi” ve “Abant Alası” yöreye özgü endemik türlerdir. Göl çevresi su samurları için, yöre ormanları da bir çok yabani hayvan ve kızıl geyikler için uygun bir yaşam alanına sahiptir.


Abant Gölü Tabiat Parkı insanların eğlenmesine, dinlenmesine ve kısa süreli tatil yapmasına, ayrıca bilimsel ve eğitsel amaçlı çalışmalara olanak veren, orman dağ ve göl peyzajlarının bütünleştiği doğal kaynak değerlerinin yanında konaklama tesisleri, çadırlı kamp ve günübirlik kullanım alanları ve yaylalarıyla rekreasyonel kullanım taleplerini karşılayacak kültürel kaynak değerlerine sahiptir.



NELER YAPILIR
Tabiat Parkı girişinde bulunan Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ve Doğa Müzesini ziyaret edebilirsiniz.(Ücretsiz)
Göl çevresini otomobille veya bisiklet ve fayton kiralayarak gezebilirsiniz.
Yürüyüş yapabilirsiniz
Piknik yapabilirsiniz
Kamp yapabilirsiniz.
Karavan ile konaklayabilirsiniz.

Yöresel ürünlerin sergilendiği pazardan yöresel ürün satın alabilirsiniz.
Tabiat Parkı içerisinde bulunan lokanta ve kafelerden faydalanabilirsiniz.



NASIL GİDİLİR

 

 





 GÖLCÜK TABİAT PARKI – MERKEZ

 

Bolu İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde ortalama 1217 metre yüksekliğinde, saf göknar ve göknar+kayın+gürgen karışık meşçereleri ile kaplı orman dağ- göl peyzajlarına sahip olan ve bu kaynak değerleri yanında, yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanları, bungalovları ve klimatik özellikleri ile önemli bir rekreasyonel potansiyele sahiptir. İl Merkezinden tamamı asfalt 10 km. lik yolla ulaşılmaktadır. 1 konukevi, 1 kır gazinosu, 1 adet kafeterya, 1 mescit, 4 WC, 5 adet çeşme yer almaktadır.

NELER YAPILIR
Göl çevresini bisiklet veya elektrikli araçlarla gezebilirsiniz.
Yürüyüş yapabilirsiniz
Piknik yapabilirsiniz
Tabiat Parkı içerisinde bulunan lokanta ve kafelerden faydalanabilirsiniz.



NASIL GİDİLİR

 




 
BEŞPINARLAR TABİAT PARKI – MERKEZ
beşpınarlar.jpg

 

Bolu İli Aladağlar mevkiinde bulunan Beşpınarlar Tabiat Parkı 26 ha. alana sahip A tipi Orman İçi Dinlenme Yeri olarak tescil edilmiştir. Rakımı 1300 metre olup, ulaşım Bolu'ya 30 km, Seben'e 35 km, Gerede'ye 22 km, Kartalkaya'ya 20 km mesafededir. Mevcut tesisleri; 1 adet kır gazinosu , 1 adet yağmur barınağı ve Çadırlı kamp alanı mevcuttur.

NASIL GİDİLİR

 





KARAGÖL TABİAT PARKI – KIBRISCIK

 

Bolu İli Kıbrısçık İlçesi mülki hudutları içerisinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı 35 ha. alana sahip A tipi Orman İçi Dinlenme Yeri olarak tescil edilmiştir. Rakamı 1500 metre olup, ulaşım Kıbrısçık'a 19 km, Beypazarı'na 22 km. mesafededir. Mevcut tesisleri; 5 adet Bungalov mevcuttur.

NASIL GİDİLİR

 





GÖKSU TABİAT PARKI – MERKEZ
Göksu tabiat parkı.jpg

 

Bolunun 35 km. güneyinde yer alan Aladağ Göksu 1991 yılında Orman İçi Dinlenme Yeri olarak tescil edilmiş, 2011 yılında Tabiat Parkına çevrilmiştir. 1400 metre rakımda toplam 25 hektarlık alanı olan parkta çeşitli tesislerin yapımına başlanmıştır.

NASIL GİDİLİR

 





SÜLÜKLÜGÖL TABİAT PARKI – MUDURNU

 

Sülüklügöl, ihtiva ettiği sulak saha ve orman ekosistemleri ve bu ekosistemlerde yaşayan bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile eşsiz bir tabiat parçasıdır. Tektonik hareketler sonucunda çökmüş, ağaçların üst kesimleri su üzerinde kalarak ilginç peyzaj özelliği yaratmıştır. Karaçam, sarıçam, göknar, kayın, saplı meşe, sapsız meşe, palamut meşesi, titrek, kavak, akkavak, gürgen, çınar, ıhlamur, akçaağaç, kızılağaç, yaban kirazı, dişbudak başlıca ağaç türlerini oluşturmaktadır. Sahada; karaca, yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, tavşan, atmaca, ağaç kurbağası bulunmaktadır. Bolu, Akçakoca, Demirciönü de Tabiatı Koruma Alanı içerisinde yer almaktadır.Mudurnu’nun 50 km. kuzeybatısında yer alan Sülüklü Göl Tabiat Parkı 810 ha.lık alana sahiptir. Rakımı 1050 metre olup, ulaşım Bolu–Abant–Taşkesti 85 km., E5–Akyazı–Dokurcun 50 km., Bolu–Mudurnu –Taşkesti 100 km. ile, Ankara–Beypazarı–Nallıhan–Mudurnu üzerinden sağlanabilir.


NASIL GİDİLİR

 





SÜNNET GÖLÜ TABİAT PARKI – GÖYNÜK

 

Mudurnu ve Göynük ilçeleri arasında Göynük İlçesine 25 km. mesafede bulunan Sünnet Gölü Tabiat Parkı 80 ha.lik alana sahiptir. Göl çevresinde konaklama tesisi bulunmaktadır.

NASIL GİDİLİR






AYIKAYASI TABİAT PARKI –MERKEZ
Ayıkayası Tabiat Parkı2.jpg


Bolu İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ayıkayası Tabiat Parkı 248,38 ha büyüklüğündedir. Ayıkayası Tabiat Parkı Yedigöller Milli Parkı ile aynı mevkii de bulunmaktadır. Doğal kayın ormanı, doğal sarıçam ormanı, sarıçam plantasyonu, karışık sarıçam-göknar-kayın ormanı, karışık göknar-kayın ormanı, karışık kayın-göknar-çam ormanı ve orman açıklıklarından oluşmaktadır. Tabiat Parkında doğa yürüyüşü, trekking, foto safari, vb. aktiviteler yapılabilir. Tabiat Parkında giriş kontrol noktası, lavabolar, piknik üniteleri, büfe ve mescit bulunmaktadır.

NASIL GİDİLİR






KARGILI GÖLCÜK TABİAT PARKI –MERKEZ
Gölcük Kargılı Tabiat Parkı.jpg
156,5 hektar büyüklüğünde olan Gölcük-Kargılı Tabiat Parkı 17.04.2014 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Kargılı Gölcük Tabiat Parkı Bolu il merkezinin 18 km. güneydoğusunda yer almaktadır. Tabiat Parkına ulaşım D-100 karayolundan Kartalkaya Kayak Merkezi istikametine giden asfalt yol ile sağlanmaktadır. Bu yolun 10. km'sinde doğu yönüne ayrılan toprak yol ile Tabiat Parkına giriş yapılabilir.